Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Creative Commons

ASSAIG


Ítems del curs 2012-2013

  ÍTEM 7. JOAN FRANCESC MIRA HA REFLEXIONAT EN ELS SEUS ASSAJOS SOBRE LA NOSTRA REALITAT CONTEMPORÀNIA. EXPLICA-HO.

LAURA RIVERO


   Joan Francesc Mira és un dels autors més productius i coneguts de les lletres catalanes al País Valencià. L'activitat literària més destacada de l'autor són les obres assagístiques en les quals reflexiona sobre la nostra realitat contemporània. Són reflexions polítiques sobre temes com el nacionalisme, la relació cultura-poder, la importància de les llengües amb la finalitat de crear una “consciencia col·lectiva”, etc.

   Entre les seves obres podem destacar  Critica de la nació pura , on analitza el nacionalisme des d'una perspectiva antropològica i social (1984), Sobre la nació dels valencians” on planteja els seus pensaments sobre la qüestió nacional del País Valencià. En “Cultures, llengües, nacions” i “Sobre ídols i tribus” reflexiona sobre la identitat com a base per a la nació i com a element fonamental de la política moderna. Totes elles tenen un valor afegit al de la aportació intel·lectual, com és l'estil captivador de l'autor.

   Gran narrador i excel·lent columnista ha col·laborat amb la revista "El Temps" i diaris com "El País" o l' "Avui". Les seves opinions, assaigs en miniatura, naixen d'un sentiment personal i del comprimís que, com a intel·lectual, té amb la seva societat.

   Finalment podem dir que Mira és un escriptor plenament arrelat al país, que observa la societat valenciana amb una mirada crítica i madura, enriquida per l'experiència personal, per la lectura dels clàssics i per la seua dedicació a l'escriptura. Tot això ha modelat en ell una prosa precisa i ordenada.



SALVA TUDÓN

   Joan Francesc Mir és un dels autors més prolífics i coneguts de les lletres catalanes al País Valencià. El gènere assagístic és la seua activitat literària més destacada.

     Els treballs d’assaig polític parlen sobre la relació entre la cultura i el poder, la creació i l’evolució de les identitats i dels símbols, la importància de les llengües per tal de crear “consciència col•lectiva”, la possibilitat de manipular tots aquests elements en benefici d’interessos molt concrets i el nacionalisme.

      L’autor ha escrit alguns llibres com Sobre la nació dels valencians, una reflexió sobre la complicada adscripció nacional dels valencians o Cultura, llengües, nacions i Sobre ídols i tribus, que representen una reflexió sobre la identitat com a base per a la nació i com a element clau en la política moderna. Totes elles tenen un valor afegit al de l’aportació intel·lectual, com és l estil captivador de l’ autor

       Escriu com a columnista des de fa trenta anys i ha creat antologies com Punt de Mira o Els sorolls humans.

       Utilitza el periodisme d'opinió per expressar-se. Periodisme i literatura formen part del món de la comunicació, de la informació i de la cultura. Llegir els seus articles és un acte de cultura que proporciona el plaer d'accedir a una escriptura pensada per comunicar idees de manera entenedora i bella. Escriu a “El País”, a “l`Avui” i a “El Temps”..

       Es caracteritza perquè observa la societat valenciana amb una mirada crítica i madura, enriquida per l’experiència personal i el seu saber respecte a l’antropologia o el seu coneixement dels clàssics.