Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Creative Commons

dimecres, 23 de gener del 2008

ADEQUACIÓ I COHESIÓ

La part de l'adequació permet portar preparades moltes explicacions del comentari com el gènere, àmbit d'ús, finalitat, canal... encara que després haurem d'adaptar-ho a cada text.

Pel que fa a la cohesió ho heu de tenir molt sistematitzat, és a dir, que com arribeu molt justos de temps per fer la cohesió, el millor és tindre ja ben clar el que es vol dir:
-modalitzacio/impersonalització
-connectors
-referència exofòrica: dícitics temporals, espacials i personals
-referència endofòrica: cohesió lèxica (sinonímia, hiperonímia, camps semàntics, repetició lèxica...) cohesió gramatical (pronominalització, el·lipsis...)

Si hi ha temps podem parlar també de l'estil segmentat o cohesionat, els elements que condensen la informació, la retòrica o l'estil.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Et passe el nou tema que he redactat per a vore que tal està:

El tema que dóna coherència al text és la llengua on es troba introduït per la problemàtica de la creença de que algunes llengues son més pràctiques que altres on l'intenció comunicativa que preten transmetre l'autor és la d'explicar al receptor que totes les llengües son igual de bones i de útils.

PD: No te l'envie al correu electronic perque hotmail m'esta donant problemes avui.

Saluts

Mercè Durà ha dit...

Mira Héctor, el tema així plantejat, és a dir, genèric, no em sembla mal, encara que jo parlaria de les capacitats o aptituds de les llengües. Entenc que la problemàtica és que hi ha persones que menyspreen o infravaloren o, fins i tot, utilitzen les llengües per enfrontar pobles o per condemnar els seus parlants... És per això que crec que Tuson vol únicament recordar els trets intrínsecs a les llengües. Les llengües serveixen per a expressar el món inter i extern de les persones; per comunicar-se. I, eixe és el seu valor i eixa és la seua grandesa, per això diu Tuson "el luxe" del llenguatge (capacitat que tenim els humans per comunicar-nos).

La lectura de "El llenguatge" de Jesús Tusón us ajudarà a entendre-ho.