Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Creative Commons

dijous, 26 de febrer del 2015

LA POESIA CATALANA ACTUAL








"Ningú no pot posar en dubte que la poesia catalana actual és viva i ben viva. Només cal veure la multiplicitat de propostes poètiques existents i la qualitat de moltes d'elles. Mai en la història de la poesia catalana no hi havia hagut una diversitat tan gran. Cal tenir present, és clar, que aquest és un símptoma de la modernitat (alguns en diuen postmodernitat). Aquesta mateixa diversitat és la que fa difícil i arriscat intentar establir unes tendències gaire clares i definides. Les línies que es poden resseguir són amplíssimes i quasi inesgotables. En el panorama entren en joc les diferents poètiques vigents i també, perquè no, les qüestions més  pròpiament generacionals, cosa que fa que algunes trajectòries estiguin   més consolidades que no pas unes altres."


                                                                                                                          Jaume Aulet
                                                                                         Departament deFilologia Catalana



La Universitat d’Alacant ofereix un lloc web a la biblioteca virtual Lluís Vives on hi trobareu documentació de setze poetes d’actualitat

“La poesia posterior a la dècada dels seixanta presenta encara uns contorns imprecisos, tot i que en línies generals s'hi pot observar, un cert continuisme respecte a la del setanta, palés en el lloc central que hi ocupen les recerques simbolistes i metaliteràries, com les dutes a terme per poetes com Albert Roig, Guillem Guillem o Lluís Roda. Tanmateix, hi apunten també poètiques de caire més intimista i meditatiu, influïdes per la poesia de l'experiència de Gabriel Ferrater o de la Escola de Barcelona, com les d'Enric Sòria, Manuel García Grau o Jaume Subirana. El temps anirà destil•lant, en el seu implacable serpentí, els nom que restaran en la memòria literària.

Com tota antologia, la que acull aquest portal implica una tria i una renúncia. S'hi ha prioritzat els autors vius, pertanyents en la seua majoria a la generació del setanta i posteriors, tot i que en alguns casos emblemàtics (V.A. Estellés, M. Martí i Pol, J. Valls, membres de la generació de la postguerra), s'ha fet una excepció. Esperem que amb el temps aquest portal de poesia catalana actual puga créixer i donar cabuda a tots els noms importants que ara han hagut de quedar fora per raons d'espai. Des d'ací volem agrair la Institució de les Lletres Catalanes el seu suport i patrocini.”

Joaquim Espinós
Universitat d'Alacant



Les antologies que podeu consultar per comprendre la producció poètica catalana actual, com podeu comprovar, tenen noms masculins però això no vol dir que no hi haja potesses, dones que escriuen poesia en català i que també meresquen ser estudiades.
Us deixe un blog de Júlia Costa on hi trobareu enllaços a 100 pàgines web de poetesses actuals.
 
 
 
 
Si voleu escoltar poesia catalana musicada per cantants catalans enllaceu amb aquest lloc web i en gaudireu.


29 comentaris:

Anònim ha dit...

He trobat al blog de Júlia Costa diverses poetes catalanes i voldria destacar a Carme Meix i Fuster, especialment el seu poema “Me'n recordo”, el qual mostra la societat en què va educar-se, una societat de postguerra i que acaba amb un vers que fa reflexionar al lector: “Me'n recordo que cal recordar per salvar-nos, tots junts, de l'oblit”.
Mónica

Alberto Gil ha dit...

He estat escudrinyant el blog de poetesses que a bé has tingut a publicar i no he pogut evitar sorprendre'm amb una absència: Rosa Igartua. Potser no siga una de les figures poètiques amb més i més llarga presència al panorama català, però de segur que compta amb motius per a ficar-s'hi. Guanyà el premi "Ciutat de Terrassa 2010" amb el seu fet i refet "Casa", poemari que no puc sinó recomanar-te. Xe, tuuu, molt "gaudible".
http://www.terrassadigital.cat/detall_arxiu/?id=6003

Unknown ha dit...

Bon dia! He estat llegint una estona el bloc de Júlia Costa i m'he portat una gran sorpresa. M'encanta veure gent amb interessos tan purs, capaç de dedicar temps a qüestions tan importants com recordar-nos a tots el talent d'aquestes poetesses perquè no caiga en l'oblit, i només té 18 anys! Després d'haver llegit alguns poemes de la llista, espere que treballem a classe més poesia!

Anònim ha dit...

Després d'haver estat llegint el bloc de Júlia Costa he trobat una poeta que m'ha paregut interessant per la seua vida i els temes que tracta en els seus poemes, sobretot quan els relacione amb el deport. El seu nom és Maica Duaigües. Pose ací alguns dels seus versos a vore si algú s'anima a llegir més d'aquesta poetessa.

"Una flor necessita el camp obert,
la llibertat del tot i del no res;
no la vulguis tallar si és que l'estimes!"

Jose Juan

Anònim ha dit...

Bona vesprada!! tras consultar el blog de Julia Costa i la biblioteca de la universitat d'Alacant i vore la gran quantitat d'autors i els diversos temes que hi ha, el que mes m'ha cridat l'atencio es ponç pons, primer per el seu nom ja que ma'ha recordat a un del PP i a un pilot de motos. Pero tras llegir algo de la seua obra, m'ha agrada un poc, ja que paréis un autor interessat

Iván Gómez

Anònim ha dit...

Bona vesprada. Després d'haver estat llegint el blog de Júlia Costa, he descobert gran quantitat d'obres molt interessants. No puc creure que amb tan sols 18 anys haja fet aquesta recopilació d'autores. Personalment no soc molt del génere poètic, però encara aixì m'han agradat molt alguns poemes. Em pareix molt bo el treball de Júlia i ha de ser valorat.

Javier Vega Hernández

Anònim ha dit...

Em pareix meravellós que una persona tan jove com Júlia Costa escriga eixos poemes tan profunds però al mateix temps fàcils d´entendre, sense complicacions, fluits. Poemes com ``Barrejant sense voler les lletres d'un t'estimo´´ i ``He trobat un lloc al món´´. També vuic d´estacar a Anna Rispau amb poemes com ``No escolteu els botxins de somnis´´ i ``Que els teus somnis siguen pinzells´´. Considere que es molt important tindre present a les poetesses, ja que hi ha que son meravelloses. Però si hi ha un poeta que em fascina eixe es V.A.Estellés. ``Els amants´´ i ``Assumiràs la veu d´un poble´´ son sense cap dubte el meus poemes preferits.
Santi Badía Martínez

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Després d'haver llegit l'entrada del blog sobre Júlia Costa, crec sincerament que el treball i les idees que transmet amb els seus poemes no està valorat de la manera adequada. Em sembla increïble que una persona tan jove haja fet tan magnífic treball, és sorprenent les idees i opinions que transmet. Com Jorge, espere treballar poemes en classe.


Dairén Reolid

Anònim ha dit...

Fantàstic el blog Terbol Atzur de Júlia, totes les dones publicades són increïbles, són moltes i em falten per mirar unes quantes, però m'ha impressionat Montserrat Costas amb els seus poemes de la vida quotidiana, i també l'italiana Grazia Deleddda amb el seu poema de la primavera. Julia Costa, tan jove i ja promet (tot amb la meua poca cultura poética), crec que encara que els poemes no són el que més m'agrada he de confessar que després de llegir a aquestes dones, no puc dir res roín sobre la poesia, te una gran bellesa. Anna Sancho

Anònim ha dit...

Com vaig comentar a classe, la poesia no és un dels gèneres que més m´agrada. Llegint el blog de Júlia Costa m´he donat conter de què tinc moltes coses de les que adonar-me dins d´aquest gènere, que poc a poc va agradant-me més. Moltes gràcies per aquesta informació.
Açí us deixe el primer vers de una de les seues poesies:

Barrejant sense voler les lletres d’un t’estimo:

Barrejant sense voler les lletres d’un t’estimo
Arriba la primavera i no me n’adono
No queda ningú més a l’habitació
I em moro de ganes de besar-te

MARIA MUT BERTOMEU

Paula Ruiz ha dit...

Gran treball el de Júlia Costa, on podem gaudir de meravellosos poemes. Volia destacar algunes poetesses com Montserrat Costas amb un amplia producció traduïda en diferents idiomes; en el blog poden trobar poemes de un dels seus llibres "La Murga" on es pot trobar una crítica social extraòrdinaria. Altra poetessa que m'ha cridat l'atenció és Raquel Casas Agustí amb el poema "Astrolabi" on fa una gran compossició. Espere com els meus companys, que treballem aquestes interessants poetesses que enriqueixen la llengua catalana.

Almudena Monzó ha dit...

Bona nit! Després d'haver estat llegint el blog de Júlia Costa, puc dir definitivament que era una ignorant en aquest àmbit perquè desconeixia la quantitat de dones que han dedicat i dediquen la seua vida a escriure en català, doncs agrair a persones com ella que ens recorden el seu treball. També he estat provant a l'atzar diferents poetes del seu blog i entre totes elles destaque a Mireia Vida-Conte per la seua dedicació diaria en el projecte "Com elles" quina finalitat és la mateixa que Júlia. (http://www.nuvol.com/noticies/com-elles-poesia-escenica/ )
Potser que ara la poesia em resulte més interessant.

Anònim ha dit...

Magnífic aquest treball que hi ha darrere del blog de Júlia Costa. Gràcies al seu treball recollint poetesses de la llengua catalana, dóna a conéixer molt de talent i reconeix el seu treball, a més d'apropar-nos a la literatura de la nostra llengua a l'actualitat i amb l'especial curiositat de que tot el talent vinga de dones. Personalment, em pareix sorprenent el talent que té aquesta jove Júlia Costa, com una persona amb un poc d'esforç, compromís i dedicació pot crear aquestes obres. Pense que tota persona amb un poquet de ganes, pot arribar on es propose i estic segura de que aquesta jove complirà el seu somni de publicar el seu llibre ja que té un talent meravellós!

Mar Marco

Unknown ha dit...

Després de fer una lectura detallada, podem veure clarament com el fi del franquisme suposa un canvi cultural i literari amb l'aparició de dones poetes com Júlia Costa, en l'actualitat. Amb tan sols 18 anys és capaç d'expressar en el seus poemes uns profunds sentiments. Personalment, en va agradar el poema "Esborrany", li desitge que a la fi, puga editar el seu propi llibre!!

Unknown ha dit...

Bona nit!He llegit els poemes de Júlia Costa i m´he donat compte que aquestos poemes traten de la poesia pura i aquestos m´han cridat l´atenció pel talent que té per a escriure´ls amb nomes 18 anys!

Anònim ha dit...

De moment sols he llegit uns quatre o cinc poemes de Júlia Costa. Tot i que no són del meu gust, cal destacar el treball que duu darrere escriure poemes -a banda de la part tècnica, ja que portar endavant un blog amb il·lusió també és treball- i que una persona amb 18 anys tinga eixe interés per la poesia és magnífic. D'altra banda sempre és molt gratificant veure la gran quantitat de dones que escriuen poesia, la qual cosa mostra que és quelcom que no ha desaparegut, que segueix viu, i a més que ho facen en català. Espere descobrir alguna que altra poeta que m'agrade i amb qui gaudir de la poesia.

Unknown ha dit...

M'agradat molt llegir el blog de Júlia Costa perqué així m'adonat comte de totes les dónes que es dediquen a escriure en valencià les seues obres. I gràcies a la senyoreta Costa, que amb tan sóls 18 anys m'ha obrit els ulls. I dir-li que gràcies per compartir el seu magnífic talent amb la resta de gent. I pero suposat, dir-li que no es preocupe perque si treballa i s'esforça aconseguirà el seu somni de editar el seu propi libre.

Marina Serrano

Unknown ha dit...

M'agradat molt llegir el blog de Júlia Costa perqué així m'adonat comte de totes les dónes que es dediquen a escriure en valencià les seues obres. I gràcies a la senyoreta Costa, que amb tan sóls 18 anys m'ha obrit els ulls. I dir-li que gràcies per compartir el seu magnífic talent amb la resta de gent. I pero suposat, dir-li que no es preocupe perque si treballa i s'esforça aconseguirà el seu somni de editar el seu propi libre.

Marina Serrano

Unknown ha dit...

M'he tirat una estona llegint poemes de Júlia Costa i la veritat és que m'ha sorprés gratament, es increíble que amb tan sols 18 anys tinga aquesta capacitat i aquest talent. A més, pense que aquesta ha sigut una oportunidat per apropar-nos a la literatura actual i de la nostra llengua d'una manera més propera. Particularment pense que aquest talent no pot quedar-se a un blog, ha de sortir.
Maite López

Unknown ha dit...

He llegit el blog de Júlia Costa i pense que sent tan jove te un gran futur per davant amb eixe gran talent en la poesia, m'ha agradat en concret el seu primer poema Barrejant sense voler les lletres d’un t’estimo perque expressa una sensibilitat i demostra un amor. M'agradaria estudiar més poemes en classe i en més atenció. Bona nit!!

Unknown ha dit...

Despres de llegir diversos poemes de Júlia Costa m'he portat una sorpresa. D'aquesta escriptora no savia res però m'ha fascinat, la seua manera d'escriure és fascinant, gaudix d'un gran talent per a què amb la seua edat escriga d'eixa manera tan espectacular amb tan sols 18 anys. Espere que en classe treballem poemes d'aquesta magnífica poetessa

Unknown ha dit...

Bona nit a tots! Llegir aquets poemes amb un lèxic ric i ben cohesionat d'una xiqueta de la nostra edad em resulta increïble, ja que actualment no som conscients d'allò que pot eixir de la nostra imaginació. Tots aquets temes que Júlia tracta en els seus poemes, al meu parer, són temes molt propers a nosaltres, cosa que ens ajuda a entendre'ls millor i la poesia siga un gènere que ens interesse més.
Quant al proyecte del seu llibre, li done ànims perquè continue lluitant. Confie en què arribarà molt lluny.

Cristina García

Unknown ha dit...

Bona nit! He estat llegint alguns poemes de Júlia Costa i m'ha agradat molt l'experiència d'haver pogut llegir-los.M'adonat compte de la meua ignorància sobre aquest estil. Sincerament,no m'agradat mai la poesia,bé fins ara,perquè llegint aquestes poemes he descobert que el meu critèri de la poesia era incert. Tots el poemes que he llegit m'han agradat,però la poetessa que més m'ha cridat l'atenció ha sigut Maica Duaigües per tot el transcurs de la seua vida i tot el que ha treballat. El seu poema "Joia" m'ha impactat molt,açi us deixe alguns versos d'aquest meravellós poema:

"Ara somriu
al teu interior
i accepta aquest regal
que et fa l'amor"

"Ara somriu
perquè tens a la mà
aquell amor
que un jorn vas somniar!"


Lara Gracia

carlota ha dit...

Crec que la poesía es una de les lectures mes complexes que existeix i de totes les poesies que he llegit la que mes m'ha agradat es "Joia" perque es molt pegadis i el tema de la alegria es el millor per narrar poesia.

Anònim ha dit...

Després de llegir el bloc de Júlia Costa he vist les ganes de buscar coses noves en un món tan difícil com el de la poesia i de aproximar-se a la gent a través d'un bloc amb només 18 anys. A més, m'ha agradat la poeta Felicia fuster perquè escrivia poemes plens de solitud i amb Compromís Social perquè també té una fundació per ajudar a joves creadors.



Edu Marquez

Anònim ha dit...

Després de llegir el blog de Júlia Costa he de dir que me pareix increïble que una xiqueta de 18 anys tinga la capaçitat de escriure d'aquesta forma, empra un lèxic que permet als lectors seguir la lectura i això m'agrada molt, encara que la poesia no es que em fascine he de dir que hi ha que reconeixer el treball d'aquesta dona i l'esforç que esta fent. A més tamé tinc que dir que pocs adolescents dediquen una estona a llegir i molt menys a escriure per això el treball es més impressionant

Anònim ha dit...

Bon dia! Després de llegir el blog de Júlia Costa me quedat emocionada amd la capacitat que te per a escriure,el lèxic que utilitza al seus poemes amb 18 anys reflexa un gran talent i amor per la poesia. A primeres no sóc d'elegir un llibre de poesia per a llegir,però no m'importaria llegir aquests poemes a classe i treballar-los,són magnífics!

Estíbaliz ha dit...

Sens dubte, la poesia catalana avui dia està molt viva, tot i la repressió sofrida en temps de dictadura i posteriors problemes. Hem aconseguit avançar cada vegada més, des dels 70 (i abans) fins l'actualidad, i així ha de continuar. Aquest tipus d'art com és la creació de bellessa amb paraules, no pot ser mai excluit, ni la poesia ni qualsevol; la cultura és necessària per a que puguem pensar lliurement i més, si logrem disfrutar amb ella.
Al tema de la poesia creada per dones i reconeixent la gran tasca de molts/moltes poetes, -sobretot el gran esforç d'aconseguir que es valore el treball de moltes dones d'una vegada-, destacant a Júlia Costa, es nota que el que més ha cridat l'atenció d'ella, pels comentaris escrits, es la seua edat; és una jove amb moltes ganes de fer el que més li agrada, plenant-se amb açó i sentint-se realitzada, és meravellós que siga així, la majoria de joves haurien de tindre la mateixa motivació per aconseguir les seues metes, ella vol publicar un llibre i segur que si se l'ha proposat ho aconseguirà, però, a la meua humil opinió, note l'absència d'experiències que, donada la seua edat, no poden ser demostrades perquè no ha viscut suficient encara. He llegit els tres poemes als que m'ha direccionat l'enllaç i en ells, observe el típic amor adolescent pel qual no es veu més enllà. Està clar que si continua així, arribarà molt lluny i a mesura que passe el temps, canviarà les seues tècniques, estils i trames de les seues lletres. Dit açò i sense restar importància pel mateix a la seua gran tasca, Júlia Costa és un gran exemple per a molts joves.
Finalment, vull dir que m'ha agradat molt el detall d'aquesta entrada de possar la poesia catalana musicada; combinar música i poesia es preciós i una forma diferent de fer-la arribar a les persones.

Estíbaliz Máñez.