Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Creative Commons

dijous, 4 de desembre del 2014

LA NARRATIVA VALENCIANA ACTUAL

        Pel que fa a la narrativa valenciana s’ha de partir de la base que no compta amb models anteriors. Ja ho fa palés Fuster, l’anys 1972, en una publicació a la revista Serra d’Or, en un article anomenat “Una carència singular”
 

        “Fa temps que hi pensó, i miro de plantejar el problema als meus amics. Es tracta d’això: el País Valencià actual no té una novel·la pròpia. La comparació amb les illes s’hi imposa, d’entrada. A partir de Llorenç Villalonga, i en procedeixi o no, hi ha una fecunda, constant irrupció de novel·listes, que, d’altra banda, fan novel·les amb o de la seva societat. No caldrà citar-los: el boom mallorquí és,  avui,  d’una total i alegre evidència, i molts anys que duri. Per què no, doncs, s’ha pogut produir una cosa semblant entre els valencians?...”
          Aquesta reflexió pública de Fuster o la creació de premis literaris convocats de d’ajuntaments a organismes culturals com Acció Cultural o editorials, posa en marxa un període en què la creativitat novel•lística produïda per valencians es consolida a poc a poc, amb un nombre considerable d’autors, amb una categoria literària reconeguda.
Feu-ne un tast:


Joan Francesc Mira

Josep Piera

Ferran Torrent




Josep Franco

Josep Palomero

                   
                             Àngels Moreno

Isabel-ClaraSimó
</></>


</></>

Xulio Ricardo Trigo


A més de: Francesc Bodí, Vicent Josep Escartí, Martí Domínguez, Vicent Borràs, Carme Miquel, Joaquim G. Caturla, Maite Coves, Vicent Dasí, Vicent Usó, Manel Alonso, Jordi Sebastíà... i tants altres que publiquen les seues novel·les i enriqueixen el panorama literari narratiu català des del País Valencià. Segur que Fuster n'estaria ben content.


Aquest tema 4, QUÈ DESTACARIES DE LA NARRATIVA DELS ANYS 70 FINS L'ACTUALITAT? REFLEXIONA, SOBRETOT, ENTORN DE LES NOVETATS EN LA TÈCNICA LITERÀRIA I DEL CONTEXT SOCIOCULTURAL, és molt llarg i fer-ne un resum d'aproximadament dues-centes paraules, sé que no és fàcil. Ara bé, també sé que ho aneu a aconseguir si us centreu en contestar únicament a l'ítem i en redactar allò més important. Jo us en deixe informació perquè elaboreu el vostre ítem.

6 comentaris:

SSilvia Tbrs ha dit...

Durant la classe de hui, Mercè ens ha fet entendre la importància de la transició sociopolitica dels anys 70. Un tema molt interessant a mi paréixer, tant que he buscat la foto de l'actriu ensenyant un pit mentres arreplegava un premi de mans de Tierno Galvan, s'anomena Susana Estrada. Ací os deix l'Url:

http://antoniocdelaserna.files.wordpress.com/2011/08/enrique_tierno_galvan_susana_estrada.jpg.

Petons!
Silvia. 2ºBaH.

SSilvia Tbrs ha dit...

Ahir vaig estar mirant això de Google+, Mercè t'he posat en un cercle, però com no sé com funciona ni tan sols això de Google Doc. Em sent un poc pèrdua. Per als meus companys de classe de 2a batxillerat humanístic, buscar-me per: Silviatbrs@gmail.com


Bona vesprada.

ELENA HM ha dit...

Pufff aquest ítem és complicat eh...ÀNIM! jajajaja

Anònim ha dit...

Voldria destacar la tasca d’Àngels Moreno, ja que, ha escrit novel•les, relats breus i ha rebut diversos premis per algunes de les seues obres, com el premi Alfons el Magnànim València de Narrativa. A més, col•labora en diverses publicacions, és columnista i forma part de diverses associacions de tipus cultural i relacionades amb l’escriptura. Per tant, es tracta d’una escriptora molt activa i compromesa amb la llengua i la cultura.
Mónica.

Anònim ha dit...

Hola Mercè! Aquest ítem és llarg per resumir-ho en poquetes línies; però, l'intentarem! :)
Beatriz Badal.

Anònim ha dit...

Molt bonico aquest ítem.