Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Creative Commons

dimarts, 16 de desembre del 2014

Valora la repercussió de l’assaig de Joan Fuster en el context de l’època


Joan Fuster i Ortells, va nàixer a Sueca el 1922 i després de la universitat, on es llicencià en dret, s’abocà a la creació d’un gènere, l’assaig, encarà que també féu una incursió a la poesia.

L’assaig és una prosa d’idees amb una forta base argumentativa lliure i personal al voltant de temes de caire humanista. Així que Fuster s’inicia en un gènere que resulta provocador en una època en què ni es poden tenir idees, ni molt menys expressar-les en llibertat.


Són els seus escrits sociopolítics els que tindran més forta repercussió en el context de l’època en què foren publicats. Fuster els escriu des d’una gran base intel•lectual i amb un grandíssim compromís amb el seu país, sense tòpics patriòtics o folklòrics sinó amb una visió crítica, lúcida i clarivident. De tota la quantitat de llibres escrits en aquest sentit, és Nosaltres els valencians (1962), és el més important ja que tingué un gran impacte no solament en la societat valenciana sinó també en la resta dels Països Catalans. S’hi planteja la problemàtica de la identitat nacional dels valencians a partir de l’anàlisi històrica de la llengua i la cultura com a factors definitoris de la pròpia identitat. Hi ha un objectiu clar de fer reflexionar sobre aquells aspectes de nacionalitat. Prompte, el llibre es convertí en un instrument d’anàlisi de la realitat del moment de la seua publicació, en la postguerra, amb una societat civil derrotada. Naixia de la posició política i del compromís de Fuster amb la seua terra, cosa que no passà inadvertida per les autoritats franquistes del moment.

La temàtica d’aquests escrits sociopolítics no és exclusivament valenciana, sinó que va més enllà dels límits del País Valencià, per això, l’obra de Fuster ajudà a crear una consciència unitària entre totes les terres que parlen la nostra llengua.

La repercussió de Fuster en el seu temps no va ser solament per la seua obra sinó per la seua presència compromesa en qualsevol aspecte cultural, social o lingüístic dels valencians que gràcies a ell recuperaren el sentit de la dignitat com a poble.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Mercè, aquest apartat és el nou ítem? No n'hi ha cap link per fer-ho.
Bona nit :)

Beatriz Badal

Anònim ha dit...

Hola Mercé, en aqust ítem esta tot el que tenim que resumir de Fuster?:)

Santi

Anònim ha dit...

Mercè ja he fet el nou item de Mira però no trobe el text que has manat per a fer el comentari. està penjat al blog? :)

Beatriz Martínez

Anònim ha dit...

Mercè ha sigut una bona idea penjar al blog els diferents tipus de connectors per poder utlitzar-los a l'hora de fer els comentaris! Ja m'he le descarregat ;)
Besets

Beatriz Badal

Anònim ha dit...

He trobat un assaig molt interessant de Fuster a aquesta pàgina :www.epdlp.com/escritor.php?id=1734
S´anomena Un vell mira el paisatge:..."Els ulls inútils de l'ancià contemplen la cautela del camí que s'allarga..."
Mónica Palomar

Anònim ha dit...

La informació per al ítem de Fuster d'on l'hem de traure?
Elena Herranz

Anònim ha dit...

Hi ha entrada de Mira per fer l'ítem??
Elena